Принтер: Epson Workforce Pro WP-4535DWF

Прилична алтернатива на по-скъпите си събратя, който може да задоволи нуждите на малкия и средния офис.

26.11.2011

Автор:

Филип Станиславов

Оценка:
550 лв

Производител

Epson

Напоследък пазарът на принтери е доста консервативен и повечето нови предложения всъщност представляват леки подобрения на вече съществуващи модели. Серията Epson Workforce Pro обаче представлява кардинално нов подход за компанията. Принтерите и мултифункционалните устройства с етикет Workforce Pro използват нов мастилено-струен енджин и за създадени да служат като пряк заместител на лазерния принтер за малкия офис.

Това далеч не е първия път, когато дадена компания се опитва да вкара мастилено-струен принтер при началния клас лазерни принтери, но серията Workforce Pro и най-вече Epson Workforce Pro WP-4535DWF определено се държи като равна, а в някои случаи дори превъзхожда във важни характеристики еквивалентните лазерни принтери. За Epson WP-4535DWF е особено важен проект, тъй като компанията не произвежда собствена гама лазерни принтери.

WP-4535DWF във всяко едно отношение е солидна машина, която на пръв поглед изглежда доста като цветните лазерни и LED принтери в същия ценови сегмент. Въпреки това веднага се забелязват и някои много важни разлики. Една от тях е присъствието на втори трей за хартия, който побира 80 листа и е разположен отзад. Друга пък е наличието на тонер за 250 листа на предния панел, който може да се използва за фото хартия – нещо, което не се среща в повечето принтери, ползващи тонер.

Тавата, през която излизат принтираните документи е телескопична и може да се извади на три части, но пък изглежда доста крехка и лесно може да я бутнете. За сметка на това почти хоризонталната поставка за автоматично подаване на хартия е доста солидна, а освен това може да сканира двустранно само с една операция.

Четирите тонера стоят зад плъзгащ се панел на лицевата страна на принтера и тяхното изваждане и поставяне е изключително лесно.

Панелът за управление представлява 63-милиметров цветен LCD дисплей, заедно със самостоятелна цифрова клавиатура за набиране на факс номера. За удобство може да съхраните в паметта цели 60 номера, които се набират бързо. До контролния панел има USB порт, за да включите съответно USB устройство като външна флаш памет, но за съжаление портът може да се ползва само за прехвърляне на сканирани документи. Не е възможно да принтирате от USB стик, което щеше да бъде доста полезно.

Освен това относително ограничено USB свързване, машината предлага връзка чрез 10/100 Ethernet кабел или безжичен WiFi. Последното е чудесен вариант, защото освен, че елиминира нуждата от кабел, поддържа т.нар. FPW (WiFi Protected Setup) стандарт, който прави настройването много лесно.

В комплекта с принтера Epson е включил всичкия необходим софтуер, включително копие от Epson Scan и драйвер, съдържащ полезни предварителни настройки за принтиране като двустранно принтиране и принтиране на две страници на един лист.

Въпреки че някои продукти на Epson се приемат с резерви що се отнася до качеството на принтерите, Workforce Pro WP-4535DWF е почти приятна изненада. Новият му енджин показва, че е напълно възможно да получиш чист и добре възпроизведен текст от пиезоелектрични струйни елементи. Документите, принтирани за тест, изглеждат доста добре и това се отнася не само за черно-белите, но и за цветните. Дори цветното сканиране и принтиране успява да запази консистенцията на цветовете с минимум разсейки. Накрая, принтирането на пълноцветна фото снимка върху гланцирана хартия постигна отличен резултат, подходящ за всяка употреба.

Специално за Workforce Pro WP-4535DWF се предлагат три различни  тонер касети: Big Ben, която е със стандартен капацитет; Eiffel Tower, която е с по-голям капацитет и Pyramid, която е с най-голям капацитет. Използвайки Pyramid  разходът при черно-бяло принтиране възлиза на 4 ст., а при цветно на 12 ст. при цветно. Това са доста ниски разходи и със сигурност много по-икономични както от лазерните, така и от LED принтерите, които поставят Workforce Pro WP-4535DWF редом с лидера в икономичността HP OfficeJet Pro 8000 Enterprise A811a.

Като цяло Epson Workforce Pro WP-4535DWF е доста интересна оферта, заслужаваща вашето внимание. За по-малко от 600 лв. получавате цветен мултифункционален принтер, който наистина може да принтира над 10ppm, да принтира двустранно, включително и факсове, както и да възпроизвежда цветни фото снимки със завидно качество. Използвайки тонера с най-голям капацитет ще ви позволи да принтирате около 3400 страници без презареждане и на цена от 4 ст. за черно-бял екземпляр.

 

Плюсове

доста ниски разходи за работа
факс с 60 номера за автоматично избиране
лесно безжично свързване
лесна поддръжка

Минуси

не може да принтира от USB
малко по-шумен при обработката на хартия
тавата за готовите листове е малко нестабилна

Коментари

Напиши коментар