Портативен монитор: GE Chic On-lap 1301

Един начин да прибавите ценно допълнително място към вашия лаптоп.

25.01.2012

Автор:

Филип Станиславов

Оценка:
220 лв.

Производител

GE Chic

Въпреки че в последните години видяхме достижения в мобилните технологии, които доскоро изглеждаха немислими, една област все още изостава и това е размера на екрана. Производителите на различни джажди непрекъснато са принудени да правят компромис, при които мобилността и портативността вземат превес над дисплея. От лаптопите с по-малък размер през нетбук машините до модерните в момента таблети не надхвърлят 12 инча и това понякога е неудобно, тъй като просто не получавате достатъчно място на екрана, за да работите,е гледате филм или играете.

Компанията GE Chic обаче има едно интересно решение за всички онези потребители, които биха искали да не се лишават от компактните размери на мобилното си устройство, а в същото време когато им е необходимо, да ползват по-голям екран. Това е т.нар. On-lap 1301 13.3” портативен монитор, който може да се добавя към нетбук или таблет. Концепцията зад дисплея е адски проста – когато се нуждаете от голям екран, включвате GE Chic 13” към лаптопа си и работите на него. Въпреки това на пръв поглед идеята не е особено въодушевяваща, защото автоматичното прибавяне на втори монитор не винаги е добро решение, особено когато гоните мобилност.

GE Chic  On-lap 1301 мониторът има 13.3-инчов LCD екран, който поддържа HD Ready резолюция от 1366х768 пиксела. Реалните му размери са 355х227х13.8 мм, а теглото му е 865 грама. Мониторът се предлага в бяла правоъгълна кутия, на чиято предна страна е изобразен един от начините, по който може да ползвате GE Chic  On-lap 1301 – като втори екран, на който да разтегнете образа от лаптопа. Съдържанието на комплекта е традиционно и вътре откриваме книжка с инструкции, четири залепващи се чашки, с които може да прикрепите монитора към гладка повърхност и кабели. Последните са за свързване на монитора към лаптопа или нетбука и са два вида – HDMI и VGA. Наличието на HDMI кабел е доста добро решение, което е в крак с последните тенденции при преносимите устройства. В допълнение има и USB захранващ кабел. VGA кабелът пък е особено подходящ, ако работите с по-стар модел нетбук, който не разполага с HDMI. Ако смятате, че ще ползвате най-добре новия дисплей поставен вертикално на бюро, за вас е предвиден и разглобяем статив, който бързо се превръща в рамка, на която да закрепите екрана.

Всъщност това да решите как точно ще разположите екрана спрямо сегашния си мобилен компютър и дари ще го ползвате като втори дисплей или като заместител на оригиналния, е най-трудната част от цялата операция. След като направите избора си, просто свързвате дисплея с лаптопа чрез HDMI или VGA кабела, включвате захранващия USB кабел в същото устройство и сте готови. GE Chic  On-lap 1301 не се нуждае от никакъв специален софтуер или драйвери и работи безпроблемнно под Windows 7, Windows XP и Windows Server 2008.

И така, GE Chic  On-lap 1301 работи точно, както е описано. Какво тогава пречи да му дадем най-висока оценка? Ами, честно казано нищо, стига това да е вашият монитор. Ако ползвате нетбука или таблета си предимно на бюро, то тогава няма проблем да сглобите статива и да разположите втория монитор на него. Ако търсите по-скоро мобилност и компактни размери, то тогава вероятно ще трябва да се откажете от въпросната поставка и да ползвате дисплея точно, както името му подсказва – в скута си. Не е съвсем невъзможно, но и не дава усещането, че имате удобен екран, на който спокойно да работите. И така, GE Chic  On-lap 1301 е портативен монитор, с който ще получите няколко допълнителни инча ценно екранно пространство. Инсталира се лесно и работи добре, но се препоръчва по-скоро за настолни конфигурации, отколкото за работа в движение.

 

Плюсове

допълнително екранно пространство за вашия мобилен компютър
може да се ползва и като втори монитор
лесен за инсталация
има статив за работа на бюро

Минуси

носенето в пътната чанта заедно със самия лаптоп или таблет не е съсвсем удобно

Коментари

Напиши коментар