Отопление с дървесни пелети

29.06.2018

 

Най-съвременният и екологичен начин за отопление - чрез дървесни пелети, може да ви донесе и много други ползи или интересни занимания.

Вероятно ползвате или ще ползвате дървесните пелети за отопление на къща, която е ваш дом или вила, а може би бизнес – заведение, хотел… А хрумвало ли ви е, че освен практично, евтино и екологично гориво, пелетите могат да бъдат полезни и за други цели?

За какво може да използваме дървесните пелети?

Освен за отопление, пепелта от тях след изгаряне е много полезна за градината. Смесена с почвата тя я обогатява с полезни за растенията вещества. А поръсена дървесна пепел върху растенията ги предпазва от вредители и болести. Дървесните пелети имат много полезно и разнообразно приложение в градината. Могат да се използват за мулчиране, както и за влияние върху PH на почвата. Какво са дървесни пелети вижте тук: https://peleti.xyz/

 

Дървесните пелети са много удобна „постелка“ за домашни животни. В конюшнята се ползват за легло на коня, може да се ползват и като постелка за кокошки и всякакви птици, дори декоративни – папагали, канарчета и други. Дървесните пелети са в помощ и при отглеждането на домашни любимци като хамстери, морски свинчета, котки. Котешката тоалетна от дървесни пелети е изключително лесно поддържана. Разбира се, когато става дума за растения и животни, трябва да подберете правилните като състав и като обработка дървесни пелети.

Най-важното е да няма химически примеси. Но е добре да проучите и спецификата при съответното приложение. Например, при отглеждането на коне, могат да се ползват само дървесни пелети от иглолистна дървесина. А за едно друго предизвикателство, за което ще ви нахвърляме идея сега, трябва да се използват дървесни пелети от твърда широколистна дървесина.

Това, което ще ви дадем като идея за вашето ново хоби, а защо не и след време бизнес е отглеждането на гъби с помощта на дървесни пелети.

Какво е нужно, за да отглеждате гъби вкъщи?

Освен, физическите условия като подходящо пространство, което трябва да изберете във вашата къща, нужен е мицел, който вече може да бъде закупен и в България. А по-късно, като се запалите достатъчно по отглеждането на гъби ще си произвеждате сами, както компост за гъби, върху който ще отгледате желаните от вас сортове, така и мицел. Разбира се, в помощ ще трябва да си закупите и книга за отглеждане на гъби, въпреки че не ви е нужна, тъй като в интернет може да намерите цялата специфична информация.

С две думи, ако имате пространството и вече се отоплявате с пелети, то остава само да си набавите мицел от желаните сортове гъби. Потърсете и проучете за тънкостите или пък започвайте с голям хъс и увереност и се учете сами от грешките си, ако нещо се обърка. И в двата случая насладата от новото ви хоби е гарантирана. Особено, когато се стигне до брането на гъбите.

Има много разновидности гъби. Но тези, които най-благоприятно се отглеждат върху субстрат от дървесни пелети са така наречените медицински видове, например Шийтаке, Рейши и други (Reishi, Lions Mane, Maitake, Shiitake).

А това е още по-добре, защото тези гъби не само са много вкусни и полезни, но и доста скъпи по магазините.

Вашата задача е да приготвите субстрат от дървесни пелети, който да е средата, в която ще растат гъбите.

Дървесните пелети са евтин източник на дървени стърготини, които могат да се използват за насипен субстрат при отглеждане на гъби. Предимство е, че преминавайки през съответната топлинна обработка, за да се получат пелети, се убиват доста бактерии и микроби. Но въпреки това при подготовката на субстрата е добре да се премине през процес на пастьоризация или стерилизация.

Целта на топлинната обработка е да се унищожат евентуални микроорганизми, за да осигурим на гъбичния мицел по-чиста среда за развитие. За да се обогати субстратът, който ще приготвим от дървесни пелети, то той трябва да се обогати с пшеничени трици.

Залейте дървесните пелети в гореща вода за 1 час, изцедете и охладете. Смесете с пшеничените трици, пастьоризирайте или стерилизирайте, сложете в съда, в който ще отглеждате гъбите, според техния вид и добавете мицела. Всичко трябва да се извършва при температура подходяща за гъбите, които сте избрали да отглеждате и чиста стерилна среда. Това е кратката версия на процеса.

Има различни пропорции/рецепти но базовата например такава:

5 чаши твърди гранули дървесни пелети

1,4 литра вода

1-1/4 чаши пшенични трици

 

Могат да се използват и овесени трици, но пшеничените са по-хранителни, според напредналите гъбари.

 

Пастьоризиране или стерилизиране

 

Най-добрите субстрати за отглеждане на гъби са влажни и хранителни. Но в такава среда, често се развиват плесени и бактерии. Те от своя страна могат да затруднят мицела и растежа на гъбите. Затова преди да добавим мицела трябва да се премине през пастьоризация или стерилизация.

 

Пастьоризирането е процесът на загряване на субстрат между 150-180 ° за период от 1,5 - 2 часа с пара или топла водна баня. Той не отстранява всички замърсители, но ще намали общата популация на други микроби.

Стерилизацията е процесът на загряване на субстрата до екстремни температури над 250 °, под налягане, за 2,5 часа, с цел напълно да се елиминират всички живи замърсители в субстрата.

Субстратите, които са по-питателни, като например добавените пшеничени трици към дървесните пелети, е по-добре да бъдат стерилизирани, а не пастьоризирани. Ако не се стерилизира, субстратът почти винаги се замърсява с плесени много преди гъбите да имат възможност да колонизират напълно. Това се дължи на добавянето на пшеничени, овесени или оризови трици за обогатяване на хранителната среда.

След стерилизация или пастьоризация, субстратът трябва да бъде инокулиран при напълно стерилни условия. Тоест, да се добави мицел от избраният сорт гъби.

 

 

Пастьоризиране на дървесните пелети

Когато се прибави вода към дървесните пелети, те се разпадат на дървени стърготини. Използвайте изворна вода, като след завирането й залейте 4 чаши дървесни пелети от широколистна дървесина, която се сложили предварително в дълбок контейнер. Покрийте с алуминиево фолио. Оставете за 1 час, а след това излейте излишната вода. Преместете в съд-цедка, който предварително сте дезинфекцирали със силен спирт, за да се оцеди още по-добре и оставете поне за 30 минути да се изцедят още по-долре. Многото влага след това може да доведе до последващо замърсяване.

След като приключи дренирането, прехвърлете стърготините на чиста работна площ (смесителна купа, стерилизирана работна площ и т.н.)

 

Какво представлява субстратът за гъби?

Субстратът е насипен материал, който гъбичният мицел може да използва за енергия и хранене. Необходим е добър субстрат, за да може гъбата да расте и да се размножава. Общите рецепти за субстрат за отглеждане на гъби обикновено включват слама или дървесни стърготини, получени от дървесни пелети. По-добрият субстрат е от дървесни пелети.

Субстратът за гъби трябва да бъде подготвен правилно чрез добавяне на вода, добавяне на пшеничени трици за обогатяване на хранителната среда и допълнително обработен чрез стерилизация или пастьоризация. Когато е готов, се добавя мицелът като се смесва равномерно в субстрата.

При правилните условия мицелът ще започне да расте и бързо да поглъща и разлага органичния материал в процес, известен като "колонизация". Гъбите са готови да се плодят, след като субстратът е напълно колонизиран, което означава, че е напълно обхванат от мицела.

Субстратът за отглеждане на гъби може да бъде приготвен и само от дървесни пелети. Но за по-голям добив се добавят овесени или пшеничени трици в съотношение 5- 10 % сухо тегло.

Субстратите, които са допълнени с трици, е добре да бъдат напълно стерилизирани, за да се премахнат замърсяванията, които ще доведат до развитие на плесени и бактерии.

Статията цели да ви провокира за едно ново начинание, хоби, а ако ви хареса – защо не и бизнес, като схематично ви информираме за едно допълнително приложение на дървесните пелети, освен за отопление, което е основното им предназначение. Ако все още не се отоплявате с пелети, то първо се запознайте с необходимото оборудване за това на peleti.xyz.

 

 

Коментари

Напиши коментар