Мрежов адаптер: D-Link DHP-501AV PowerLine AV 500 Kit

Отлично решение за ускоряване на интернет връзката.

09.03.2012

Оценка:
219лв.

Вносител

Мост Компютърс,Поликомп

Производител

D-Link

 

Няма съмнение, че на прилична цена този комплект от два  PowerLine адаптера D-Link DHP-501AV е страхотна оферта. Адаптерите освен че имат стилен външен вид са и много лесни за употреба. Най-ценното обаче е тяхната скорост, а тя е изключително висока – на практика бие с около 50 процента стандартните 10/100 Ethernet връзки.

 D-Link DHP-501AV PowerLine AV 500 Starter Kit изглежда отличен избор за онези от вас, които търсят алтернативна свързаност през захранващата електрическа мрежа в дома. В комплекта се съдържат два идентични адаптера модел DHP-500AV. Те са базирани на новия стандарт Powerline AV 500 на HomePlug Powerline Alliance, чиито таван достига 500 Mbps. Визуално адаптерите са доста стилни и белотата им някак наподобява на продукт, произведен от Apple. Отпред са разположени три светлинни индикатора, сигнализиращи за включване в захранването, връзка към ел. мрежата и към клиента. Встрани на корпуса има Gigabit Ethernet порт и един бутон за сигурност. Натискането на този бутон и на двата адаптера в рамките на две минути, докато те са включени, създава 128 битова криптирана връзка помежду им. Причината за това е проста – така се предотвратява възможността някой друг да се включи към вашата мрежа като използва съвместим адаптер.

На задната страна DHP-500AV има двувръх конектор, което му позволява да влиза в повече контакти в сравнение с тривърхия Netgear XAV5501. Негативната страна на това е, че двувърхият адаптер стои малко по-нестабилно в контакта, но пък DHP-500AV е с около 40 процента по-малък от продукта на Netgear, така че това донякъде компенсира нещата.

 Създаването на връзка с D-Link DHP-501AV PowerLine Starter Kit става изключително лесно. Първо трябва да свържете един от адаптерите към локалната мрежа, най често към рутер или комутатор като ползвате мрежов кабел. След това свържете втория адаптер към Ethernet порта на устройството, (гейм конзола, медия плеър, IP камера, сторидж) което се намира в другия край на къщата или офиса. След това просто включвате двата адаптера в контактите. Ако двете локации споделят една електрическа мрежа, какъвто е случаят с повечето жилища, веднага се появява т.нар. power-line мрежова връзка. Целият процес трае около минута и просто няма как да сбъркате. Оттук насетне може да добавяте още устройства към новообразуваната мрежа чрез нови адаптери. Единствено трябва да знаете, че ако ползвате модели на различни производители е възможно да имате проблеми със сигурността, ако те не поддържат един и същ стандарт на сигурност. Конкретно DHP-501AV се предлага заедно с Windows базирано приложение, наречено D-Link Powerline AV Utility, с помощта на което може да управлявате връзките и криптирането им, да задавате пароли, да обновявате фърмуера и да променяте имената на активните адаптери.

Освен това DHP-501AV поддържа и D-Link Green Technology, при която устройствата се самоизключват, ако няма пренос на данни в продължение на 5 минути, например ако устройството-клиент е загасено или изключено от контакта. След като веднъж го включите повторно, адаптерът се нуждае от около 30 секунди, за да бъде отново на линия.

По отношение на производителността D-Link DHP-501AV PowerLine Starter Kit може само да бъде похвален. Адаптерите постигат средна скорост от 141 Mbps, което е практически с 50 процента повече от стандартна Ethernet връзка и предостатъчно за стриймване на Full HD видео през мрежата. Въпреки че не е най-бързата връзка, която може да постигнете, тя със сигурност е сред най-доброто, което този тип адаптери могат да ви предложат. За сравнение въпреки, че също е базиран на Powerline AV 500, TrendNet TPL-401E2K достига едва 79.2 Mbps.

 Резултатите на D-Link DHP-501AV PowerLine Starter Kit категорично показват, че тези адаптери вече не могат да бъдат подценявани по отношение на скоростта, която са способни да осигурят. Освен това инсталирането на такъв адаптер многократно превъзхожда неудобната Ethernet мрежа, при която целият ви дом е опасан с кабели.Разбира се, крайната скорост до известна степен зависи и от електрическата инсталация на дома или офиса ви, така че може да има известни разминавания, но като цяло D-Link DHP-501AV PowerLine Starter Kit е чудесно предложение за така необходимия ви скок в скоростта на локалната мрежа.

 

 

 

Плюсове

приемлива цена
стилен дизайн
отлична скорост за вашата локална мрежа
добър софтуер за управление на адаптерите

Минуси

липса на вграден контакт (заема едно гнездо в контакта)

Коментари

Напиши коментар