Монитор:Philips 273P3LPHES

Бизнес монитор с набор от функции, които ще се харесат на всеки

11.04.2012

Автор:

Петър Йорданов

Оценка:
709 лв.

Вносител

Солитрон

Производител

Philips

Като достоен представител на професионалната серия монитори на Philips, моделът 273P3LPHES предлага функции, към които няма да останете равнодушни.
 Цели 27 инча диагонал на екрана, изцяло сензорно управление, дори сензори за движение, които изключват монитора, когато не сте в стаята. Всичко звучи прекрасно, и определено ни стимулира да разгледаме нещата по-отблизо.

Трудно можем да открием някакви недостатъци в самия дизайн. Мониторът е с характерната за високия клас монитори Super Height Adjustment стойка, която се регулира във височина, а с шарнирно съединение екранът може да заема практически всякакво положение в пространството. Разбира се, поддържа се и автоматичен портретен режим, който завърта образа веднага щом наклоните дисплея на 90 градуса.  Функцията е особено полезна при четене на новинарски сайтове, форуми и дълги документи. Стойката се демонтира лесно, ако желаете да закачите дисплея директно на стена.  Рамката на монитора е издържана в сребристо и е сравнително тънка, контролите са сензорни и са изнесени като пет малки иконки под лъскавото метално лого на предния панел. В черния кант в долната му част е скрит PowerSensor излъчвателят, за който ще стане дума след малко.  По отношение на портовете откривахме обичайните заподозрени - VGA, DVI и HDMI. Отделно имаме цели 3 USB порта, в които може да включите клавиатура и мишка или каквото друго поискате. Мониторът разполага и със стерео изходи, в случай, че не желаете да използвате вградените говорители. Последните са скрити в корпуса на монитора и звучат съвсем прилично, дори Windows 7 ги разпозна директно като HDMI адио устройство.

Процесът по първоначалната настройка на 273P3LPHES със софтуера Philips SmartControl Premium  е гладък и бърз, но предлага достатъчно възможности. Предлагат се пълни ръчни настройки директно през Windows на на яркостта, контраста, RGB баланса, гамата, балансът на бялото и черното. Отделно има модул за калибровка на избражението. Към допълнителните настройки спадат и независим контрол на LED подсветката, управление на Dim режима, настройка на консумацията на енергия със седмично разписание, която може успешно да се използва и за затъмняване на монитора при нощен гейминг например. Третата група настройки са SmartContrast и Smart Response, аудио настройките, автоматичната Pivot функция, управлението на входовете, защитата при кражба и Smart Desktop модула за сегментиране на десктопа в различни обособени зони. С една дума, след като прекарате 15тина минути пред SmartControl софтуера, започвате да ползвате монитора с убеждението, че всяка настройка е направена по ваш вкус.

И като говорим за настройките, нека кажем няколко думи за PowerSensor функцията. Това е приятна и полезна екстра, която, с помощта на инфрачервен излъчвател следи вашето присъствие пред монитора и затъмнява частично или напълно изображението ако ви няма там. Системата е с четири нива на настройка, в зависимост от разстоянието, което обичайно оставяте между вас и екрана. Освен, че пести енергия, PowerSensor-ът помага и в случаите, когато искате да станете от компютъра, за да си налеете кафенце, а не искате любопитни очи да шарят отдалеч по десктопа ви. Самата система  работи изключително добре и реагира адекватно, когато се върнете при монитора - екранът ви е отново включен след по-малко от половин секунда.

 Малко монитори могат да се конкурират с Philips 273P3LPHES по описаните характеристики. И за да сме честни, например монитор като Asus PA246Q предлага по-голям вертикален ъгъл на видимост, тъй като не разчита на TN дисплей. Това прави възпроизвеждането на цветовете по-добро по цялото протежение на екрана. Портретният режим също е по-практичен, именно благодарение на по-широкия  ъгъл на видимост. За съжаление, независимо от по-малкия брой екстри на Asus-a и това че е едва 24 инча, цената му е между 850 и 900 лева, което е доста солидно оскъпяване.

 Както обикновено, Philips насърчава използването на технологията  SmartResponse, която може да бъде активирана през OSD менюто на монитора или през SmartControl софтуера. На хартия тя подобрява времето за реакция. За съжаление, особено при употребата му в игри, единственото нещо, което прави, е до появата на „призрачен" ефект. За сметка на скоростта, SmartContrast функцията работи прекрасно, особено при гледане на филми в киноформат (2.35:1), където има черни ленти над и под изображението.

 При настройките по подразбиране цветната температура е настроена на 5200K вместо 6500K, което е най-близо до цвета на бял лист хартия, но изглежда странно на фона на традиционно леко синеещите монитори, на които сме свикнали. Разбира се, може да разрешите всички тези проблеми и да настроите цветната температура на 7500K, а гамата - до 2.4 (стойност, малко над идеалната). Т.нар. deltaE - средното ниво на несъответствие между цветовете, които би трябвало да се изобразяват на екрана, и тези, които реално са на него, е 2.6, което е много добра стойност. С подобно коректно цветово възпроизвеждане бихте могли да си купите онлайн съвсем спокойно някоя дреха, без да се притеснявате, че когато пристигне вкъщи, тя ще е в различен цвят. Шегата настрана - 273P3LPHES на Philips ще свърши идеална работа дори на онези от вас, които се занимават с  графичен и уеб дизайн, независимо, че IPS или PVA панел би бил по-подходящ за тази цел).

 

Плюсове

Коректно възпроизвеждане на цветовете
Богати възможности за свързване
Отлични ергономични функции
Изцяло сензорно управление

Минуси

Многото екстри идват на съответната цена

Коментари

Напиши коментар