Монитор:Philips 248X3LFHSB

Монитор със светещ панел, намаляващ умората на очите и подобряващ концентрацията ни.

01.11.2012

Автор:

Петър Йорданов

Оценка:
489 лв.

Вносител

Солитрон

Производител

Philips

Philips винаги е имал с какво да изненада ценителите на изискания дизайн и уникалните технологии, започвайки от LED осветителните тела, радио апаратите с old school дизайн, ламповите усилватели, и стигайки до телевизорите с AmbiLight. Появата на първия LightFrame монитор преди малко повече от 3 години определено ни изненада, въпреки че вече бяхме свидетели на Aurea телевизорите със светеща рамка. В същността на LightFrame стоят специални диоди, излъчващи студена синя светлина с определена дължина на вълната, която липсва в изкуственото осветление. Тя се възприема от рецептор в окото и според производителя помага за правилното функциониране на биологичния часовник, намалява умората в очите и значително подобрява концентрацията.

Разглеждания от нас монитор 248X3LFHSB LightFrame2 е с нов, много по-елегантен дизайн от своя предшественик, както и с по-голям диагонал на екрана – почти 24 инча спрямо 22 в предишния модел. Той е и с една от най-необичайните визии, на които сме попадали през последно време. Светещата рамка буквално се сля със синия тапет на Windows 7 и, особено за хора, които работят с обикновени монитори с черна рамка, ефектът беше доста силен и неочакван. Трудно е да се опише психологическия ефект, който монитор като този създава. Сякаш синьото небе и топлото слънце са се настанили директно върху бюрото ви, разгръщайки настрани зрителното ви поле, и променяйки начина ви на работа пред монитора завинаги. Светлината може да се регулира на три нива, така че да получите необходимото количество от нея независимо дали сте в тъмна стая или на бюро в офис със силно осветление. Иначе самият монитор е красив от всички страни. Задният му панел е с черно лъскаво покритие, а предният панел и стойката са от лят алуминий и представляват истинско въплъщение на чистотата на формите. Върху панела са разположени чувствителните на допир бутони, които почти не се виждат и съответно не развалят отличния дизайн. Дали ние натискахме прекалено леко или бутоните не бяха прекалено чувствителни, но ни беше необходимо известно време, за да ги накараме да работят добре. За щастие менютата на екрана са достатъчно големи и лесни за навигация. Налични са множество опции, като SmartKolor, която подобрява цветовата наситеност, SmartTxt, който прави текста по-ясен, и SmartResponse за динамично предаване на бързо движещите се изображения. Не на последно място, SmartContrast активира динамичен контраст от 20 000 000:1, който е подходящ в случаите, когато ще гледате филми или видео съдържание.

Когато настроите 248X3LFHSB без гореспоменатите подобрения, ще получите една доста прилична картина. Точността на пресъздадените цветове и ъглите на видимост (170 градуса хоризонтално и 160 вертикално) не могат да се сравняват с MVA или IPS дисплеите, но максималната яркост е изненадващо добра (326cd/m2), и, заедно с динамичния контраст осигуряват отличен образ. Необходима е лека калбирация, за да се постигне цветна температура, отговаряща на sRGB стандарта, на като цяло може да разчитате, че мониторът ще изобразява всеки един цвят максимално точно. Измерванията на западните хардуерни сайтове показват 98% sRGB.

Откъм свързаност мониторът е оборудван сравнително добре – два HDMI конектора и един VGA.  Няма вградени говорители, но благодарение на аналоговите аудио входове ще може да пренесете звук от HDMI източник до съответните и колонки. Що се отнася до консумацията на енергия, 248X3LFHSB/00 е изключително непретенциозен. Той харчи едва 21 вата при пълна яркост и 12 при 120cd/m2.

В заключение - 248X3LFHSB/00 на Philips е един добре изглеждащ монитор, който изпъква най-вече със светещата си рамка. Той изпълнява отлично своята цел - да намалява стреса и да не натоварва очите. И ако цената не ви притеснява, ще останете изключително доволни от това, което ще получите.

 

Плюсове

LightFrame2 рамка, намаляваща умората на очите и подобряващ концентрацията
Изцяло нов дизайн с метална стойка и преден панел
Ниско потребление на енергия

Минуси

Сравнително висока цена
Сензорните бутони за управление на дисплея не са особено чувствителни

Коментари

Напиши коментар