Монитор: Philips 237E4QHAD

Поредният отличен екземпляр от IPS породата.

28.09.2012

Автор:

Филип Станиславов

Оценка:
349 лв

Вносител

Солитрон

Производител

Philips

 

Тенденцията за все по-широко разпространение на IPS (In-Plane Switching technology) панелите обхваща всички области на технологичния сектор. Технологията вече се наложи при флагманите в смартфон сегмента (Galaxy SIII и iPhone 5), актуалните модели таблети (Galaxy Note 10.1 и iPad Retina), както и 3D телевизорите и, разбира се мониторите. Логично, популярната заради ниската си цена TN технология вече не може да удовлетвори претенциите на потребителите за безупречен образ и перфектни цветове. Ето защо всяка поява на нов IPS монитор предизвиква нашия интерес.

Новият Philips 237E4QHAD е интересен по няколко показателя. Освен посочения вече панел, той предлага и нов за Philips дизайн с Black Cherry цвят, както и MHL технология за свързване с мобилни устройства, на който ще се спрем по-късно. Екранът е FullHD 1080p с LED подсветка (не сме си мислели и друго) и ъгъл на виждане 178/178 градуса. Последното, заедно с фирмената технология Philips TrueVision позволява постигане на 4 пъти по-прецизно цветопредаване от sRGB стандарта. Огромната разлика в качеството на цветовете най-лесно се вижда при работа с цветови палитри, гледане на филми в киноформат, работа с текстови документи и таблици. При всеки от тези сценарии TN мониторите показват видимо различен цвят и яркост на изображението в горната и долната част на екрана, което е ужасно дразнещо, особено при монитори с по-голям диагонал. 

 

Чисто субективното усещане от 237E4QHAD е за меки и богати, но не прекалено наситени цветове. За това впечатление помага и друга технология – SmartImage, която оптимизира яркостта, контраста и цветността в зависимост от изображението. По спецификации скоростта на матрицата е 7 милисекунди, което на пръв поглед ще хвърли геймърите в смут. Реално този показател е не по-лош от шумно рекламираните 5 милисекунди при TN мониторите, тъй като те възпроизвеждат доста по-малко нюанси на сивото от IPS панелите.

Външно 237E4QHAD изглежда изключително елегантно. Стойката е тясна и създава илюзия, че екранът плува над бюрото, рамката е значително по-тънка от тази на предишните модели, а цветът Black Cherry представлява лаково червено в изключително тъмен нюанс, почти до черно. Дизайнът е slim, с гръб в цвета на предния панел. Както и при другите модели на Philips, говорителите са скрити в отворите за охлаждане в задната част и звукът от тях е повече от приличен за скромните 2W мощност. Управлението се извършва с докосване, като сензорните бутони са разположени в едно много красиво скосяване в долната част на монитора. 

Свързаността е на ниво, както се очаква от един монитор в този клас. Имаме 2 порта HDMI и един VGA порт за съвместимост с по-стари компютри и устройства. Всеки от HDMI портовете поддържа свързване на MHL (Mobile HighDefinition Link). Това е мобилен аудио/видео интерфейс за директно свързване на мобилни телефони и други портативни устройства към дисплеи с висока разделителна способност. Интерфейсът предлага изключително широк набор от възможности – може да използвате своя монитор като филмов плеър, да разглеждате снимки и клипове, да гледате YouTube съдържание, да играете игри, да браузвате в мрежата, да четете и пишете мейли, да организирате задачите си, като едновременно с всичко това зареждате и мобилното си устройство.

С елегантния си и ненатрапчив дизайн, перфектното цветове и допълнителната функционалност 237E4QHAD е поредното интересно предложение от Philips. При това еднакво добре може да намери приложение на бюрото на геймъра, върху холната маса на кинолюбителя или в деловата среда на офиса.


 

 

Плюсове

IPS панел с перфектно цветопредаване
нов дизайн с цвят Black Cherry
HDMI, MHL и VGA портове
връзка с мобилни устройства
добри вградени говорители

Минуси

липсва регулиране на височината

Коментари

Напиши коментар