Монитор: AOC i2353Ph IPS 23"

Една относително приятна изненада.

07.05.2012

Автор:

Филип Станиславов

Оценка:
ок. 400 лв.

Производител

AOC

Странно нещо е технологията. До неотдавна IPS мониторите – или in-plane switching технологията, изобретена от Hitachi в средата на 90-те години – се считаха за тясна ниша, насочена изключително към професионалисти. В крайна сметка тези изключително тънки монитори струваха повече от 1000 лв. и това им придаваше сериозна ексклузивност. Днес обаче имаме точно такъв монитор, чиято дебелина е колкото един смартфон, е цената му едва около 400 лв.

Означава ли това, че е време да направим следващата технологична крачка?

AOC е компания, която традиционно е известна със своите бюджетни монитори, при това предимно такива, които не се котират особено добре. i2353Ph IPS обаче е първият модел, с който AOC наистина опитва да надскочи себе си. Ето защо първите изненади идват не толкова от монитора, а от неговия дизайн.

Заедно със стойката си i2353Ph IPS има размери 558х389х185 мм, което не е нещо впечатляващо, но като добавим тегло от едва 2.4 кг. и уникално тънък корпус от 9.2 мм определено оставаме приятно изненадани. Всъщност към момента AOC i2353Ph е най-тънкият IPS монитор в света. Естествено, за да постигне това, AOC е трябвало да направи някои компромиси – захранването е истинска тухла, а кабелите са доста обемисти – но въпреки това крайният резултат е похвален. Комбиниран с много тънка рамка, лъскав алуминиев завършен вид и минималистично AOC лого, мониторът определено е подходящ за фенове на дизайнерската философия на Apple.

Дотук добре, но i2353Ph IPS има своите недостатъци като например крайно ограничената възможност за въртене на стойката. Може да я нагласяте едва в рамките на 18 градуса встрани, но не и да променяте височината или наклона. Ако се нуждаете от повдигнат монитор ще трябва да прибегнете до стар и изпитан метод, включващ поставянето на дебела книга отдолу. Друго нещо, което по-скоро дразни окото, отколкото пречи на качеството е разминаването във вида на покритието: при по-внимателно вглеждане откриваме, че рамката е от алуминий, „врата” на монитора е практически огледален, а стойката е от матово сребро и пластмаса. Взети поотделно тези елементи не са ложи, но в една комбинация не изглеждат особено добре.

Причината да отделим толкова внимание на външния вид на i2353Ph IPS е, че той със сигурност ще бъде най-важната характеристика за мнозина, но истината е, че вида няма значение, ако представянето е посредствено. AOC i2353Ph IPS има 23-инчов диагонал и поддържа Full HD резолюция от 1920х1080 пиксела. Цветовете са 16.7 милиона, а официално зрителният ъгъл е доста голям – 178 градуса хоризонтал и вертикал. Динамичното контрастно съотношение се изчислява на 50 000 000:1, което откровено звучи нелепо, особено като знаем, че няма единен стандарт за тази характеристики и в случая цифрата има по-скоро задача да впечатлява по-неопитните потребители, отколкото да остойностява реален показател. За щастие АОС е избрала матирано покритие на екрана, в резултат на което той няма проблеми с отразяването на естествена или изкуствена светлина. В интерес на истината добри ярък лъч, насочен централно в монитора не пречи особено, което значи, че няма да имате проблем за поставянето му във всяко едно кътче на офиса или дома.

Трябва да признаем още, че качеството на образа при този монитор е наистина добро. След  първоначалния препъни камък (видео картата nVidia не може да го разпознае и образът изглеждаше изключително безжизнен), се оказа, че i2353Ph IPS е доста сполучлив. Зрителните ъгли отговарят на рекламираните стойности, яркостта е много добра, а подобно на всички IPS панели, и тук цветовете са изключително силни.

Една от областите, където IPS технологията традиционно изостава е времето за реакция. В момента някои сериозни геймърски монитори предлагат уникални стойности като 1 милисекунда, затова със своите 5 милисекунди i2353Ph IPS може да изглежда малко тромав. Истината е, че нито по време на игра, нито при гледане на филм успяхме да доловим видими забавяния. i2353Ph IPS се държи добре и дори може да бъде отправна точка за любители фотографи.

Що се отнася до опциите за свързаност, i2353Ph IPS има HDMI и VGA портове, но доста странно липсва  DVI порт. Хубавото е, че в комплекта влиза и HDMO кабел, а ако случайно не разполагате със самостоятелен HDMI порт на вашия компютър, АОС е предвидила и DVI-HDMI преходник. Мониторът може да се закрепва и на стена със стандартната VESA стойка.

АОС i2353Ph IPS е приятна изненада не само за IPS мониторите, но най-вече за собственият си производител. Цветовата му достоверност и широките зрителни ъгли са доста добри, с малки забележки външният му вид е стилен, а цената е разумна. Ако сте чакали подходящия момент, за да се сдобиете с подобен монитор, изглежда сега е добра ситуация да го направите.

 

Плюсове

изключително тънък
широки зрителни ъгли
достъпна за технологията цена
DVI-HDMI преходник в комплекта

Минуси

височината не се регулира
смесица от материали при производството му

Коментари

Напиши коментар