Лаптоп: Samsung Chromebook Series 5

С поддръжка на ъпдейтната версия на Chrome OS.

01.10.2011

Автор:

Петър Йорданов

Оценка:

По време на тазгодишната Google I/O конференцията интернет гигантът обяви нови хромбукове, които ще поддържат ъпдейтната версия на операционната система Chrome OS. И първите машини с нея са вече факт - представяме ви Samsung Chromebook Series 5.

Това е мобилна машина с 12.1-инчов екран (използва технологията SuperBright, която предлага 36% повече яркост от стандартните дисплеи с течни кристали), 16 гигабайта SSD диск, двуядрен Atom процесор 1.6GHz, 2 гигабайта оперативна памет, уебкмерка, VGA изход (чрез донгъл) и 3G съвместимост. За кого е предназначена? На практика за всеки, твърдят производителите. Нейната цел обаче не е да замести стандартния лаптоп, тъй като Samsung Chromebook Series 5 не разполага с кой знае каква мощ, че да подкара най-новите софтуерни приложения. Ако обаче ви трябва машина, на която да слушате музика, да играете на простички игри (като Angry Birds), да използвате Google Docs, да браузвате в интернет или да гледате клипове в различни сайтове за видео споделяне, но това е перфектният избор.

Един от най-големите плюсове на Samsung Chromebook Series 5 произтича от факта, че той е постоянно синхронизиран с интернет. Съответно - е винаги обновен до най-актуалното състояние. Освен това му трябват секунда или две, за да се върне от sleep режим и не повече от десет, за да се зареди самата операционна система.

Животът на батерията пък е до 8,5 часа при нормална работа и до 5 часа при гледане на видео. За връзка машината на Samsung разполага с два USB 2.0 порта и четец за карти. Клавиатурата на лаптопа е специално направена за Chrome OS - Caps Lock е заменен с такъв за търсене и Windows клавиша липсва.

С цена, започваща от 429 долара, Samsung Chromebook Series 5 е по-евтин от iPad и със сигурност е по-достъпен от повечето стандартни лаптопи или MacBook. Той е идеален за онези от вас, които искат алтернатива на Windows, свикнали са да работят с приложенията на Google и се нуждаят от машина, която да им предоставя бърз и лесен достъп до глобалната мрежа.

 

Плюсове

Компактна и мощна машина
Chrome OS е интересна алтернатива на Windows
Зарежда за 10 секунди
Издръжлива батерия

Минуси

Изисква време, за да свикнете да работите на него

Коментари

Напиши коментар