Карта памет: SanDisk Extreme 128GB SD

Нуждаете ли се от място за 4000 снимки?

13.01.2012

Автор:

Филип Станиславов

400 долара

Производител

SanDisk

Както подобава, по време на CES 2012 видяхме солидно количество фотоапарати и камери, но в никакъв случай не трябва да забравяме и аксесоарите към тях. В крайна сметка, ако трябва да перифразираме известната мъдрост, камерата е толкова добра, колкото е картата памет към нея. Всъщност това не е съвсем така, но нека го кажем с други думи - какво ще правите, ако разполагате със страхотна камера или фотоапарат, но не и с необходимото място, за да запишете всички тези чудесни видео клипове и снимки?

Аха, дойдохме си на думата.

Лидерът в производството на карти памет SanDisk използва изложението в Лас Вегас, за да демонстрира ново предложение в средния SDXC клас карти. SanDisk Extreme се предлага в два варианта - базов с 64 GB памет и по-голям със 128GB памет. Независимо от това кой ще изберете, картата предлага скорост на пренос на данни от 45 MB/s. Реално това е едва половината от скоростта, която високият клас карти Extreme Pro на компанията предлага, но би трябвало да е повече от достатъчно за масовия потребител.

Високият капацитет има и своята цена и тя е съответно 200 и 400 долара, но със сигурност онези, които пътуват повече или просто държат да бъдат необременени от досадното проверяване на свободното място ще оценят свободата, която 128-те гигабайта им предлагат. Освен това простите сметки показват, че ако снимате в суров вид, където всеки кадър излиза около 20-30 мегабайта, на картата ще има място за около 4000 снимки.

Освен това благодарение на своя UHS-I интерфейс SanDisk Extreme 128GB SD може да записва триизмерно видео във Full HD резолюция. Подобни характеристики трябва да задоволяват по-голямата част от потребителите, което превръща картата в доста добър аксесоар към съответната камера.

Ако все пак държите на нещо още по-добро, SanDisk не бе единствената компания, която показа мощни карти памет на изложението в Лас Вегас. Нейният конкурент Lexar изкара по-бързи, но и по-скъпи карти с UHS-I 64 интерфейс. При тях базовият 64-гигабайтов модел постига скорост от 90 MB/s, а по-големият 128-гигабайтов вариант прехвърля данни с 60 MB/s.

 

Плюсове

сериозен капацитет за съхранение на снимки
поддържа видео в 3D формат
прилична скорост на трансфер

Минуси

няма да задоволи най-взискателните фото професионалисти

Коментари

Напиши коментар