Защитна стена: Netgear ProSecure UTM9S

Отлична сигурност за малкия бизнес.

02.07.2012

Автор:

Петър Йорданов

Оценка:
799 лв

Вносител

Солитрон

Производител

Netgear

Най-новото попълнение в популярната UTM (Unified Treat Management) серия на Netgear, e универсално решение за защита срещу зловреден софтуер и много повече от обикновен файъруол. UTM9S ще брани вашата компания и от вируси, спам, фишинг атаки и редица други програми, които биха могли да навредят по един или друг начин на компютрите ви в офиса. Откриваме дори вграден VPN сървър за безопасен отдалечен достъп, както и слотове за допълнителни Wi-Fi и VDSL модули.

UTM9S е предназначен най-вече за малкия бизнес. Той се позиционира малко над най-малкия модел UTM5, но притежава много по-добри възможности за надграждане.

Устройството се захранва от интегрирано захранващ блок, като мрежовите интерфейси са разположени в предната част за максимално удобство. Налични са четири Gigabit портове за локалните мрежи и два за WAN (което ще ви позволи да използвате UTM9S заедно с рутер). Възможно е да вържете UTM9S и директно към ADSL или кабелен модем с помощта на допълнителен DSL модул, който може да бъде вместен в един от двата слота в предния панел.

UTM9S може да бъде допълнен и от двулентов Wireless-N модул, което позволява директно свързване с безжични мрежи. Допълнителната покупка си заслужава, тъй като срещу сравнително скромен бюджет ще добавите ценна функционалност. UTM9S се управлява през уеб-базиран интерфейс. Навигацията е лесна и интуитивна. В самото начало много от опциите за сигурност ще бъдат деактивирани, тъй като за тяхното правилно настройване се изискват солидни познания в мрежовата сигурност. Ето защо инженерите от Netgear са решили, че е по-добре да оставят опциите за онези, които знаят какво вършат.

От друга страна, блокирането на достъпа до избрани от вас уеб сайтове, спирането на P2P споделяне на файлове, както и ограничаването на достъпа до услуги като iTunes, MSN Messenger и Facebook, е наистина елементарно. Разбира се, UTM9S предлага много повече възможности и ще сканира щателно всеки имейл, както и уеб трафика, за спам, фишинг, зловреден софтуер и т.н. Netgear използва едни от най-добрите инструменти за сигурност като Sophos, Commtouch и Mailshell скенери. Независимите тестове, на които попаднахме в Интернет, оценяват високо алгоритмите им на търсене и блокиране на нежелан софтуер. В добавка към това, компанията включва и своя собствена технология за поточно сканиране, за да не попречи на цялостната мрежова производителност. От Netgear гарантират 130Mbit/s пропускателна способност при т.нар. Stateful Packet Inspection, който е напълно достатъчен да изпълни капацитета на всяка интернет свързаност.

Може да конфигурирате и до 10 site-to-site VPN тунели, както и да използвате SSL и IPsec VPN клиенти. Функцията се настройва с един-единствен бутон и позволява активирането на SSL сесия през браузъра.

Както може да се очаква, че UTM9S поддържа и всички сторидж модели Netgear ReadyNAS, където не само може да съхранявате активните логове, но и да изпращате потенциални файлове под карантина, важни съобщения и т.н. Допълнителната инвестиция, подобно на Wi-Fi модула, си заслужава.

В заключение - макар и настройването на UTM9S да изисква време и технически познания, работата, която тази продукт ще ви върши, е незаменима. Веднъж конфигуриран, той ще изисква минимален мениджмънт и ще ви предостави всичко, от което се нуждаете, за да защитите компютрите в своя офис.

 

Плюсове

Два Gigabit WAN порта
Възможност за добавяне на VDSL и Wireless-N модули
Изключително богати възможности имейл и уеб филтриране
Интегриран VPN сървър
Няма лимит на поддържаните потребители (единствено спрямо възможностите на хардуера)

Минуси

Подробните възможности за настройка може да затруднят неопитния потребител

Коментари

Напиши коментар