Защитна стена NETGEAR: ProSecure UTM10

Отличен избор на защита за малкия бизнес.

16.02.2012

Автор:

Петър Йорданов

Оценка:
699 лв.

Вносител

Солитрон

Производител

NETGEAR

ProSecure UTM (Unified Threat Management) серията на Netgear предлага ултимативна сигурност на цена, достъпна и за малкия бизнес. Тази система работи в реално време и предпазва цялата ви мрежа от всякакви зловредни кодове. Днес ще разгледаме модела UTM10, който е способен едновременно да обслужва до около 20 потребителя.

 Преди да преминем по същество обаче е добре да си отговорим на въпроса какво всъщност е маршрутизаторът и защо всеки офис се нуждае от устройство от този тип. Това е продукт, който анализира информацията, съдържаща се във всеки пакет. Целта му е да я изпрати по възможно най-късия път до нейното предназначение. Маршрутизаторите свързват мрежи с различни протоколи и архитектури. Освен това пропускат информация, само ако адресът на мрежата му е известен. По този начин се намалява трафика между мрежите. Не на последно място те предоставят отлична сигурност за вашата компания, тъй като предпазва служителите от всевъзможни зловредни програми. На практика това е един усъвършенстван  хардуерен firewall, който работи с помощта на онлайн база данни.

 В случая на UTM10 този продукт ще замести вашия рутер и ще ви
 предостави не само SPI файъруол, но един куп други екстри като IPS,
 защита от вируси и спам, уеб филтриране, IM и P2P контроли, IPsec BPNs и  дори SSL VPNs. Има четири Gigabit портове за LAN мрежи, като четвъртият поддържа и DMZ, ако искате да създадете сървър в интернет. Има и пето Gigabit гнездо, но то е предназначено за WAN връзка.

 Малките компании, които предпочитат да не се занимават с настройването на своя хардуерен файъруол, ще останат доволни от факта, че UTM10 е  предварително конфигуриран с две основни правила, които следят за входящия и изходящия трафик. Стига да искате обаче, може да добавите и  ваши собствени и дори да поставите ограничения върху bandwidth интервалът от честоти) и QoS профилите на определени услуги.

 Има три основни модула, които се грижат за сигурността ви - Mailshell ще ви предпазва от спам, Sophos сканира за вируси и зловредни софтуери, а Commtouch филтрира URL. На практика UTM10 сканира в реално време целият мрежови трафик, за да ви предостави възможно най-добрата сигурност.

 Mailshell предоставя набор от отлични антиспам екстри, както и 5 различни нива на чувствителност при анализа на съдържанието, което пристига към компанията. Поддържа RBLs, докато за SMTP можете да тагвате, блокирате
 или да каталогизирате спам съобщения. За POP3 имате възможност само да ги тагвате. Заразените имейл атачмънти (приложен файл) могат да бъдат  отстранявани, а към полето за събджект (тема) да се добавя допълнително съобщение.

 Уеб филтърът Commotouch ви дава възможност да избирате измежду 60
 различни категории. Подобно на файъруола и тук разполагате с настройки по подразбиране, така че няма да ви се налага да бърникате твърде много в опциите.

 Освен към POP3, SMTP и IMAP, антивирусната на Sophos може да наблюдава и HTTP, FTP и дори HTPS трафика. Последната опция е леко неочаквана на фона на добрата цена, на която е предлага този маршрутизатор. Досадните IM (чат програми) и P2P (торенти) приложения могат да бъдат
 контролирани или безусловно блокирани/позволявани. По време на нашите тестове успяхме да
 попречим на потребителите да се логнат в Windows Messenger Live, така
 че, ако не друго, тази опция работи добре.
 UTM10 може да се справи едновременно с 10 IPsec и 5 SSL VPN „тунели",
 като и в двата случая ще имате на разположение специален Wizard, който
 да ви помогне да ги настроите.

 Maishell от своя страна претендира за висока защита от спам. По време
 на нашите тестове помолихме потребителите да тагват и препращат всеки спам. На всеки мейл клиент създадохме Outlook правила, чиято цел е да преместват тагнатите писма в отделна папка. В края на теста изчислихме, че Maishell се е справила в 97 процента от ситуациите.
 Commotouch е не по-малко впечатляваща услуга. За да я тестваме,
 блокирахме най-различни игри и хазартни забавления. При опитите ни да
 посетим онлайн бинго и покер сайтове установихме, че UTM10 ни забранява достъпа до поне 50 от всяка категория.

 Маршрутизаторът ограничава достъпа ефективно дори и до социални мрежи като Facebook и Twitter.

 В заключение - впечатлени сме от производителността и възможностите на UTM10. Това е един лесен за инсталиране и работа маршрутизатор, който ще намери широко приложение във всяка една малка компания.

 

Плюсове

Лесен за инсталация и работа
Отлична защита в реално време срещу спам, вируси, зловредни софтуери и т.н.
Може да се използва и като обикновена защитна стена

Минуси

Няма клиентски AV

Коментари

Напиши коментар