Дистанционно: Lenovo Keyboard Multimedia Remote N5902

Едно удобно и функционално дистанционно за най-мързеливите.

14.05.2012

Автор:

Петър Йорданов

Оценка:
100 лв.

Производител

Lenovo

Ако искате да контролирате своето PC директно от дивана и отидете на пазар за дистанционно, ще се изправите пред доста труден избор. Продукт на Microsoft би бил добър за управлението на вашите медийни файлове. Той обаче не е много удобен за въвеждането на дума в търсачката или за чат. Разбира се, съществуват много безжични клавиатури. Повечето от тях са големи и обемни и по-скоро биха намерили място на бюрото ви, отколкото на скута. Има и друг вариант - компактна клавиатура, с помощта на която може да управлявате и курсора на мишката. Като Lenovo Keyboard Multimedia Remote N5902.

На пръв поглед продуктът прилича на ергономично дистанционно с формата на четка, с която обикновено изстъргвате леда от прозореца на колата си. Въпреки това е изключително удобно за държане, а клавиатурата му разполага с подсветка. Има и отделни мултимедийни бутони, тъчскрол и оптичен тракпад. На практика прилича доста на своя предшественик N5901, с тази разлика, че клавиатурата свети, а покритието не привлича вашите пръстови отпечатъци.

N5902 разполага с миниатюрен microUSB донгъл, който използва 2.4GHz RF вместо Bluetooth. Оцветен е в яркосиньо, така че се забелязва лесно. Когато не го използвате, може да го приберете в отделението за батериите (ползва две AA), така че няма опасност да го изгубите.

Малкото щифтче в долната част на дистанционното има три степени на активност, вкл., изкл. и осветление. Първото и второ нямат нужда от обяснение. Последното активира подсветката на клавиатурата. Всъщност, за да я пуснете, трябва да натиснете още един бутон - Fn. Няма как да не споменем, че светлината е достатъчно силна, няма никакво „изтичане", и ви позволява да пишете на тъмно с лекота. Самата клавиатура е QWERTY. Отстрани на стандартните клавиши ще откриете бутони, контролиращи силата на звука, Play, Stop и т.н. На практика Lenovo са включили всичко, което го има и на стандартните клавиатури. Добавен е дори отделен бутон, изпълняващ функцията Ctrl-Alt-Del, с който ще викате Task Manager-а на Windows или просто ще рестартирате компютъра си.

Въпреки че клавишите на клавиатурата са малки, те са добре оформени и се разпознават бързо и лесно от пръстите ви, тъй като са леко издути. Единствено онези от вас, които имат наистина широки възглавнички, ще имат проблем с N5902. Всъщност - като вид на клавишите продуктът напомня на Blackberry Bold 9900. А това си е истински комплимент.

Що се отнася до левия и десния бутон, те са дискретно вплетени под клавиатурата. Оптичният тъчпад е точно под тях. Той, уви, е може би най-слабият елемент в дистанционното. Да, работи нормално. Един по-голям тъчпад, да не говорим за цяла мишка, са далеч по-удобни за упралвението на Windows. И все пак - намира добро приложение.

Що се отнася до скролването - то е едно от най-добрите в продукт от този тип. Точно под оптичният тъчпад ще видите една линия. Прокарайте пръста си по нея и ще изпълните функцията скрол, която освен всичко останало е двупосочна.

В заключение - N5902 е отлично дистанционно, съчетаващ в себе си мишка и клавиатура. С негова помощ ще контролирате изцяло своя компютър, докато сте се излегнали удобно на леглото или дивана. Дори може да влезе в джоба на палтото ви. Да, не е сред най-евтините, но определено върши това, за което е предназначено. При това добре. 

 

Плюсове

Клавиатура с подсветка
Доста здрава изработка
Удобно за държане

Минуси

Оптичният тъчпад е твърде малък

Коментари

Напиши коментар