Глобалната мрежа world wide web навърши 31 години

На 12 март се навършват 31 години от създаването на глобалната мрежа world wide web (www)

16.03.2020

На 12 март се навършват 31 години от създаването на глобалната мрежа world wide web (www) - отворената технология, която е в основата на уебсайтовете и множество приложения и услуги, използвани ежедневно от всички нас. Днес мнозина не си дават сметка колко различен можеше да бъде интернет, и светът като цяло, ако явлението world wide web не беше се появило на бял свят.

 

Създадена от сър Тим Бърнърс - Лий, по онова време инженер в Европейската организация за ядрени изследвания CERN, уеб технологията се разпространява изключително бързо по целия свят. Това, което се случва на днешната дата е публикуването на документа Information Management: A Proposal на сър Тим Бърнърс - Лий, в който за първи път е представен world wide web. Тогава проектът има за цел да подпомогне работата на научната институция и малцина си дават сметка какво колосално влияние ще има върху технологиите и почти всяка друга област. Две години по-късно ученият представя www в няколко технологични дискусионни групи и останалото е история.

 

Макар мнозина да си мислят, че уеб и интернет са взаимно заменяеми понятия, те са различни. В основата на world wide web е отворената архитектура от уеб страници и хипервръзки, както и свободни за използване технологии като HTML (HyperText Markup Language), JavaScript и PHP (PHP: Hypertext Preprocessor, тясно свързани с философията на отворения код. Уеб страниците могат да съдържат текст, изображения, видео и разнообразно друго съдържание, както и множество функционалности. Същественото в случая е, че тези отворени стандарти са достъпни за всички и всеки браузър може да отвори всяка страница, хоствана някъде по света. За разлика от други затворени онлайн технологии, при които е необходимо потребителят да разполага със специфично приложение, инсталирано на компютъра, за да достигне до определени ресурси.

 

„Именно този отворен модел е причина за бързото развитие на интернет, което днес обхваща целия свят и е променило живота на милиарди хора. Ако всичко това не се беше случило, най-вероятно интернет щеше да е много по-затворена и ограничена в развитието си мрежа, в която нямаше да имаме възможност с такава лекота да създаваме собствени сайтове и да представяме толкова лесно своите идеи, продукти, услуги и послания пред целия свят. Днес всеки може да има свое собствено място в уеб. Изграждането на сайт става все по-лесно и достъпно, като това допълнително допринася за обогатяването на уеб с повече полезна и разнообразна информация. “ - споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

 

Според нея, без world wide web вероятно мрежата щеше да съществува под много различна форма и вместо повече от милиард уебсайтове днес, щяхме да разполагаме с далеч по-малък набор от приложения и услуги. Днес благодарение на уеб и интернет, виждаме как се разгръща огромната креативност и предприемаческа енергия на целия уеб бранш.

 

 

Коментари

Напиши коментар