Външен диск: Seagate FreeAgent GoFlex Ultra Portable

Още една причина да имате портативен твърд диск.

30.04.2012

Автор:

Филип Станиславов

Оценка:
ок. 180 лв.

Производител

Seagate

Подобно на вътрешните магнитни дискове, външните 3.5-инчови модели обикновено имат предимство пред 2.5-инчовите си събратя. Последните обаче също имат своите плюсове: те са по-малки, използват по-малко електричество (и следователно могат да се захранват само през USB) и са много по-практични, когато сте на път, тъй като не изискват отделен АС кабел.

Типичен представител на този сегмент е Seagate FreeAgent GoFlex Ultra Portable, който се предлага с капацитет от 320GB до гигантските 1.5TB. В случая става въпрос за средния вариант, който е от 750GB. Дискът е изграден най-вече от лъскава черна пластмаса, която въпреки че изглежда доста стилно е истински магнит за отпечатъци. Хубавото е, че поне издраскването изглежда чуждо на модела, тъй като гланцираната повърхност не се поддава на по-груб натиск. На обратната страна на диска пластмасата е леко грапава и наподобява крачета за допълнителна стабилност.

Seagate FreeAgent GoFlex Ultra Portable има един USB 3.0 порт, а в пакета ще откриете и mini към стандартен USB кабел. Естествено захранването става само по USB, така че не е нужен отделен кабел. Чисто физически дискът е доста здрав и изглежда солидно сглобен.

Най-важната характеристика на диска е, че потребителите могат да сменят интерфейса, така че да получат достъп до данните по различен начин. Това е възможно, тъй като самият диск се състои от две част – същинска дискова част и интерфейсен корпус, който може да се сваля и заменя. Освен стандартния USB вариант, другите интерфейсни корпуси могат да бъдат с eSATA и firewire, като цената на допълнителен корпус е около 30 лв.

Тестовете на Seagate FreeAgent GoFlex Ultra Portable се провеждат на мощна машина, която отразява най-новите тенденции сред настолните компютри. Тя включва процесор Intel Core i7 920 с клокнат на 3.5 GHz процесор, дъно Gigabyte GA-EX58 UD5, видео карта AMD Radeon 4870 и 6 GB DDR3 RAM. Първият тест е с HD Tune и показва, че дискът на Seagate лесно може да се съревновава с по-големите 3.5-инчови USB 3.0 външни дискове. Това е приятна изненада, тъй като в повечето случай би следвало да се очаква лесна победа за по-големите 3.5-инчови дискове. Със сигурност част от причината за равностойното представяне се крие в силата на USB 3.0, която Seagate FreeAgent GoFlex Ultra Portable ползва. Така той постига максимална скорост на четене от 118.8 MB/s и средна от 93.2 MB/s. Показателите са еднакво добри и при писането на данни – максимална скорост от 117.7 MB/s и средна от 90.6 MB/s. Резултатите от CrystalDiskMark и PC Mark 7 Pro също показват, че Seagate FreeAgent GoFlex Ultra Portable може да следва плътно или дори да надминава леко Iomega Prestige USB 3.0, що се отнася до четенето. Когато обаче има повече от една операции по писане, дискът изостава от Iomega Prestige.

По отношение на съвместимостта, Seagate FreeAgent GoFlex Ultra Portable следва тенденцията на повечето модерни USB устройства и работи без проблем под Windows, MacOX и Linux. Единственото ограничение, което се явява, е свързано с USB 2.0 портовете, които съответно не позволяват на диска да развие оптималните скорости на работа с данни.

Когато търсите 2.5-инчов диск портативността и издръжливостта обикновено са водещи изисквания. В този случай Seagate FreeAgent GoFlex Ultra Portable отговаря напълно на това. Що се отнася до производителността, дискът е равностоен по някои показатели на 3.5-инчовите дискове и по-слаб в други. Цената на Seagate FreeAgent GoFlex Ultra Portable е съизмерима с тази на други водещи 2.5-инчови дискове, но като бонус получавате възможността да сменяте интерфейса на диска. Като цяло Seagate FreeAgent GoFlex Ultra Portable е добра инвестиция за всеки, който търси гъвкаво и лесно преносимо устройство за съхранение на информация.

 

Плюсове

доста здрава кутия
има USB 3.0 порт
възможност за включване на firewire и eSATA интерфейс

Минуси

не може да догони напълно 3.5-инчовите дискове

Коментари

Напиши коментар