Видео камера: Panasonic HX-WA2

Джобна камера с формата на пистолет, която ще ви изненада с множество опции.

30.04.2012

Автор:

Петър Йорданов

Оценка:
530 лв.

Производител

Panasonic

Когато Cisco обяви, че спира производството на джобните камери Flip, мнозина предположиха, че пазар за подобен тип продукти просто не съществува. Да, по отношение на дизайн въпросните джаджи бяха наистина добри. Те отлично изпълняваха и конкретната функция, за която бяха предназначени. Ако обаче човек реши да ги използва за нещо повече от това да заснеме конкретния момент в движение, Flip форматът се оказваше доста неадекватен.

Panasonic обаче не се е отказала от джобните видео камери. Най-новото доказателство за това е продуктът с пистолетна дръжка HX-WA2, която предлага малко повече характеристики от останалите подобни джаджи.

HX-WA2 е с по-добри технически възможности от който и да е продукт на пазара от този тип. Нейният сензор е 1/2.33in CMOS, с 14.4 мегапиксела, 14.3 от които са предназначени за стационарни изображения. Освен това предлага оптично, а не дигитално приближение, характерно за джобните камери. Зуум способностите на HX-WA2 обаче са леко объркващи и не пасват на листа с технически характеристики - камерата разполага с 5x оптично приближение и 15x iZoom. Максимумът по подразбиране обаче е 7.5x, а при включен активен стабилизатор на изображението - 6x.
Тайната в случая се крие в един малък бутон, разположен в задната част на камерата и наречен W/T. Той се държи като макро и зуумва с едно бързо движение. Това обаче не е макро режим, а 2x теле конвертор. Panasonic го нарича Double Range Zoom бутон. В W режим приближението е ограничено до 7.5 (при включен iZoom). В T режим то се удвоява до 15x.

За съжаление това означава, че не може да превключите от 1x до 15x в един кадър. Въпреки това този тип зуум е доста по-добър от дигиталния. Освен това iXoom добавя няколко допълнителни пиксела към сензора (неговите 14.4 мегапискела са в пъти повече от 2.07, необходими за Full HD картина). Т.е. не разваля картината така, както прави дигиталния.

Системата за стабилизация на изображението обаче не превъзхожда кой знае колко тази на джобните интернет камери. Няма как да не отбележим факта, че не всеки продукт от този тип предлага подобни екстри. HX-WA2 Обаче предлага само електронен стабилизатор. Той, разбира се, не е толкова ефективен, колкото оптичния, но поне има два режима - стандартен и активен. Вторият използва сензора, за да смекчи вибрациите, и е предназначен за случаите, когато снимате, докато ходите. Сред основните недостатъци на тази екстра е, че когато е включена, максималният iZoom пада.

Всичко, което снимате, се записва в паметта на SD картата. Форматите варират от 640x480 с 30 кадъра в секунда, до 60i и 30p прогресивно Full HD. Може да записвате и с 720p с 60 к/с, ако не държите на резолюцията, а предпочитате по-плавната картина. Обикновените стационарни снимки могат да бъдат с разделителна способност от 640 x 480 до 4352 x 3264.

Друга характерна особеност на камерата е, че може да издържа на до 3 метра под вода. Това означава, че спокойно може да я използвате в басейните или в плитките участъци на морето. Това обаче не означава, че е устойчива и на силни удари, така че старайте да не я изпускате от твърде високо.

По отношение на настройки камерата на Panasonic се позиционира между доста ограничените опции на Flip и своя по-голям брат - стандартният формат видео камера. Откриваме разнообразни режими на сцената, включително подводна опция. Може да регулирате баланса на белия цвят ръчно. Включени са и цветови режими, като черно и бяло и сепия. Има дори и ръчен фокус.

Нямате обаче директен контрол върху затвора или ириса. Тези настройки са налични единствено в пълното меню, което е налично чрез бутон в страни на продукта. Т.е. достъпът до тях не е особено бърз.

Качеството на заснетата от HX-WA2 е доста добро. Има достатъчно детайли, а цветовете са пресъздадени коректно. Справя се добре и с нивото на яркост и не губи детайли при сенчести сцени, което е често срещан проблем при по-евтините камери.

С цена от 530 лв. HX-WA2 не е толкова бюджетен продукт, колкото повечето интернет камери, струващи почти двойно по-малко. Той не и в толкова фокусиран в това, което прави, подобно на Flip. Ако обаче се нуждаете от джобна и лесна за употреба видео камера, с която може да ходите и да снимате навсякъде и която разполага с приличен набор от екстри, значи сте попаднали на правилния продукт.

 

Плюсове

Предлага много повече екстри, отколкото повечето джобни камери на пазара
Оптично приближение с 15x iZoom
Водоустойчива на до 3 метра дълбочина

Минуси

Обхвата на приближение се разделя между режимите W и T
Ръчните настройки се намират единствено в пълното меню
Не разполага с оптичен стабилизатор на изображението. Единствено електронен

Коментари

Напиши коментар