Алтерко взима близо 700 000 лв. еврофинансиране

Средствата ще бъдат осигурени по програма „Иновации и конкурентоспособност“

18.12.2016

Българската IoT компания Алтерко Роботикс ще получи финансиране от 696 000 лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020. Проектът, с който Алтерко Роботикс впечатли оценяващата комисия, цели постигане на лесна автоматизация на дома. Списъкът с всички компании, които ще получат финансова подкрепа за внедряване на иновации по програмата, бе публикуван в петък, 12 декември. 

 

Това е второто външно финансиране, което Алтерко АД получава тази година след първичното публично предлагане през септември-октомври. Финансовата подкрепа по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъде използвана за закупуването на поточна линия, позволяваща производство на релетата Shelly за автоматизация на дома, както и тяхното калибриране по време на производството. 

 

„Много сме щастливи от новината. Получаването на парична подкрепа за проекта ще ни даде още по-силен тласък и заедно с финансирането от БФБ ще ни помогне да постигнем по-бързи резултати – коментира Димитър Димитров изпълнителен директор на дружеството. – Финансирането по програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще ни позволи да работим за създаването на още по-гъвкави решения за автоматизация на всяка една ситуация, както и на прототипи и вкарването им в производство. Тепърва предстои да организираме търгове и да закупим оборудването за производство, но сме изключително оптимистично настроени. Винаги сме работили с най-добрите компании в България и това няма да се промени.“ 

 

Проектът Shelly

 

Shelly и Shelly Pro са Wi-Fi управляеми устройства, които позволяват контрол на всеки домашен електроуред през мобилен телефон. Серията Shelly Pro беше пусната в продажба миналата седмица и позволява на строителите да предложат лесна автоматизация на новопостроени или ремонтирани жилища. Устройството Shelly 4 Pro е предназначено за управление на електрически уреди и контакти, а Shelly Pro Light – за управление на осветлението. Използването им може да доведе до 30% спестяване на електроенергия. Към момента Алтерко Роботикс подготвя първите инсталации в новостроящи се сгради и вече финализира преговорите с подизпълнители, които ще инсталират устройствата в домовете. 

 

На CES 2017 Алтерко Роботикс ще покаже за първи път и една нова уникална функция на своите решения за автоматизация на дома Shelly и Shelly Pro – възможността за гласовото им управление през популярните домашни асистенти Amazon Echo и Google Home. Благодарение на тази функция спокойно ще можете да кажете „Изгаси осветлението“ или „Включи печката“ и Shelly ще го изпълни. Щандът на Алтерко ще бъде номер 43 666. За повече информация и заявка за посещение на щанда тук.

 

Борсови стъпки

 

Междувременно на 1 декември 2016 г., Алтерко АД (холдингът, част от който е Алтерко Роботикс) официално излезе на Българската фондова борса. Беше дадено начало на търговия на емисия от 15 млн. свободно прехвърляеми акции с номинална стойност от 1 лев всяка. Борсовият код на емисията е A4L. Набраните средства през БФБ ще бъдат използвани за създаване на лаборатория за Интернет на нещата.

 

Коментари

Напиши коментар